Mehmet Altan 31 Mayıs 2023 tarihinde P24’te Fırsatlar-Opportunity başlıklı bir yazı yayınladı. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Mehmet Altan bir seri halinde yakın tarihimizle günümüzü karşılaştıran ufuk açıcı yazılar yayınlıyor. Bu arada biz karanlıkta el yordamıyla bir yol bulmaya çalışırken dünyada neler olduğu konularınada inceden değiniyor. Bu yazıda da şöyle bir değinme var;

Türk basınında ne zaman televizyon, ne zaman dış basın, ne zaman ekonomi sayfaları söz konusu olmuş diye bakınca, toplumsal değişmelerin de ip uçlarını bulabiliyorsunuz.

Söz edilmeyen konulara bakınca da medyanın eksiklerini, çağla ve gelişmiş dünyayla arasında açılan farkları görüyorsunuz.

Örneğin sanat, teknoloji, uzay gelişmelerini derli toplu ve sürekli yansıtan, insanlığa penceresini sürekli açık tutan bir yaklaşımdan fazlasıyla mahrumuz…

2004 yılında öyleydik…

19 yıl sonra, 2023 yılında da durum aynı…

2004 yılında NASA Mars programının bir parçası olarak Opportunity ve Spirit adlı iki aracı göndermiş. Görevleri, Mars yüzeyini ve gezegenin jeolojik yapısını incelemek olan araçlardan Spirit’in dünya ile bağlantısı 2009 da kopmuş. Opportunity 14 yıl 4 ay 16 gün boyunca Kızıl Gezegen’deki keşif faaliyetini sürdürmüş.

Günümüze gelindiğinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın Jüpiter’in buzlu uydularını incelemek için Ariane-5 adlı uzay aracını fırlattığı görülüyor. Roketin Jüpiter’in uydularına ulaşması yaklaşık 8 yıl sürecek.

Bu verilerden hareketle Mehmet Altan ülkemizdeki verili durum için şu değerlendirmeleri yapıyor:

Çürümüş siyaset kurumunun çilekeş kölesi gibi yaşayan Türkiye’nin bezginlik veren konusu ise hep aynı… Varsa yoksa siyaset.

Siyaset kurumu ise yüz yıldır ülkeyi demokratikleştiremediği gibi kendisi de her gün biraz daha köhneleşiyor…

Halbuki insanlık âlemi her gün ivmesini hızlandırarak uzay çağını yaşıyor…

Mehmet Altan’ın P24’te yayınladığı Fırsatlar-Opportunity başlıklı yazısını beğendim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir